Over 40 % af alle danske ægteskaber ender før eller siden i skilsmisse – især år 5 og 6 slår mange ægteskaber endeligt ihjel, mens de fleste holder, når først de 7 år er gået.
I forbindelse med en skilsmisse kan mange ting gå galt – herunder især på den økonomiske front og hvis der er børn involveret.
Har to personer indgået et ægteskab med fuldstændigt særeje og har de ingen børn er skilsmissen en – udover det psykiske – forholdsvis nem omgang, hvor hver part kan rykke til sit eget.
Sådan er de fleste skilsmisser bare ikke.
Tingene skal deles
Med mindre der er lavet en ægtepagt skal formuen deles. Gæld deles ikke, men positiv nettoformue deles mellem de to tidligere ægtefæller.
Her skal indbo værdiansættes og den ene person kan ende med at måtte overføre et stort beløb til den anden person.
Det ligefrem inviterer til tvister – og delingen af den fælles formue er et af de steder, hvor en skilsmisseadvokat ofte involveres. Måske er parterne ikke enige – eller måske ønsker de blot en advokats ord for, at det er gået rigtigt for sig.
Husk her, at en skilsmisseadvokat ikke kan repræsentere ”parret” som samlet enhed. Skilsmisseadvokaten vil altid repræsentere den ene part. Har den ene part i skilsmissen valgt at alliere sig med en skilsmisseadvokat bør den anden part seriøst overveje at gøre det samme – ellers risikerer den advokat-løse part at få et værre resultat ud af skilsmissen end denne er forpligtet til.
Økonomien efterfølgende
Skilsmisse er ikke en billig omgang.
Måske skal der overføres penge – måske skal der flyttes ud. Investering i ny lejlighed, en ny bil da den gamle ikke kan deles og måske transport frem og tilbage når der fremover skal bruges tid med barn koster alt sammen.
Derfor kan du også finde økonomiske rådgivere, der hjælper specifikt med skilsmisse økonomi. Du kan fx læse en artikel om her, hvad det faktisk koster at blive skilt. Du bliver sikkert overrasket over, hvor højt et beløb, der faktisk er tale om.
Børn
Hvis der er børn involveret i skilsmissen har det potentiale til for alvor at blive grimt.
Med børn kommer ikke kun økonomi, men også følelser i klemme. Den ene forælder vil fortsætte som den primære, mens den anden forælder kun vil se barnet fx hver anden weekend.
Den ene vil opleve pludseligt at stå med et meget større ansvar – mens den anden vil opleve at blive skilt fra sin familie, hvad han eller hun har været med til at bygge op.
Når børn er involveret er der størst risiko for, at skilsmissen ender ulykkeligt og de to, der tidligere har sagt ”Ja” til hinanden, ender med at bekrige den anden part.
Dette har blandt andre Danmarks Radio dokumenteret i en række dokumentarer om, hvad der sker med børn, når forældrenes ægteskab går i stykker i Danmark. Du kan læse en artikel om emnet på DR.dk her.
Pension
Et punkt, der måske også kunne høre ind under det økonomiske aspekt, er pensioner.
Danske kvinder er nu i høj grad ude på arbejdsmarkedet, men det er stadig dem, der sætter karrieren på hold i størst grad, når der fødes børn.
Det betyder også at deres pensionsopsparing i en periode ikke bliver større. Det samme kan ikke siges for manden i forholdet, der arbejder videre.
Her opstår så risikoen for, at manden efter endt ægteskab kommer ud med en stor formue, mens kvinden en væsentligt mindre.
Dette kan forhindres ved hjælp af en pensionsdelingsægtepagt – pensioner deles derudover kun, hvis de er særdeles skæve. En regel, der da den blev lavet, af flere advokater blev kaldt ”et stort tab for danske kvinder”.
Meget kan gå galt og komme til at koste dyrt bøde på følelser og penge, når et ægteskab brydes op – men der er muligheder for at undgå det ultimative split blandt andet med parterapi.
Skriv et svar